משהו טוב: מטע הקורונה הראשון

מה מחבר בין הרב שלמה רענן החרדי ויואל מרשק איש קיבוץ גבעת השלשה, פעיל חברתי ישראלי ולשעבר ראש אגף המשימות בתנועה הקיבוצית? שותפות במיזם חדש: מטע לזכרם של נספי הקורונה. "זה מפעל חינוכי שנועד לחזק את השייכות של יהודי העולם זה לזה ולארץ ישראל", אומר הרב רענן. "אנחנו רוצים לנטוע עץ זית לזכר כל יהודי שנפטר מהקורונה, מאיראן ועד פרו"

אחרי שנבט הרעיון לשתול מטע לזכר היהודים שמתו במגפת הקורונה, הצטרפו לרב שלמה רענן ולחברו יואל מרשק גם הסוכנות היהודית והקרן הקיימת לישראל, ואפילו חקלאי פרטי החליט לתרום 200 עצי זית למען המיזם.
מה הדליק אצלכם את הרעיון?
"אנחנו מקושרים עשרות שנים לקהילות בעולם, והגיעו אלינו כל מיני 'הערות על אכזבות' על כך שהעם היושב בציון לא מספיק סימפטי ושותף להתמודדות עם הקורונה של יהודים בכל העולם", אומר הרב רענן, ראש ארגון "איילת השחר" הפועל לאחדות וחיבור בין חלקי העם.
"כשקורה משהו בארץ, אחינו בכל העולם נקראים לדגל ברמות שונות, עד כדי סיכון החיים לפעמים. ופה - כשיש מצוקה ליהודי העולם - אנחנו בבית וקל לנו יותר, ושאלת הזהות עולה שם ביתר שאת בזמן הזה.
"הרי רוב היהודים שחיים בגלות - זה בדיעבד. הם יודעים ומבינים בוודאי שזה לא המקום שלהם. הם גם שומעים את זה מהסביבה. יש קודי התנהגות ברורים מאוד לקהילות בחו"ל כדי לא להתבלט בסביבה. יש להם עוגנים שמחברים אותם לארץ ישראל, הם תומכים בנו בפרויקטים לכל אורך הזמן - כדי לתת לגיטימציה לכך שהם גרים בגולה.היער הזה מבקש לחבר ביננו ובינם. לומר להם שאנחנו איתם. עם אחד".
באיזה סדר גודל יהיה המטע?
"ההערכה היא שהוא יהיה בסביבות מאה דונם, 3,000 עצי זית, ונקווה שלא נצטרך יותר".
למה דווקא עצי זית?
"עצי זית הם סמל המדינה וטוב הארץ – 'ארץ זית שמן ודבש'. הוא משבעת המינים וגם מביע את הנצחיות שלנו בארץ".
איך התהליך עובד?
"אנחנו פונים למשפחות, לא שותלים אוטומטית. היער אמנם ייקרא 'מטע נפטרי הקורונה' אבל אנחנו חייבים את אישור המשפחה. זה חשוב כי יש כאלה שהם אנטי-ציונים. לא מנומס לעשות את זה בלי אישור של משפחת הנפטר.
"על העץ עצמו, כשהוא יגדל, תהיה הנצחה במספר שורות, על חייו ופועלו של הנפטר, ואת הנטיעות יעשו חיילי צה"ל, בני נוער או בני משפחת הנפטר, אם ירצו".
איך נוצר החיבור עם יואל מרשק, איש קיבוץ גבעת השלושה?
"אני בונה בית כנסת בגבעת השלושה והוא גר שם, וכך נוצר החיבור. אנחנו עושים מפגשי קהילות וחיבורים גם בארץ בין דתיים לשאינם דתיים.הוא מקור השראה בשבילי. לכל דבר מצווה הוא ראש וראשון. מתמסר כל כולו. הקשר בינינו הוא אהבת העם והארץ. חלק מהיופי הזה הוא ששנינו שונים, ואני לא חושב שפגשתי ציוני כמוהו. אבא שלו ביקש ממנו שני דברים: שלא יהיו לו דרכון כדי שלא יהיה בחו"ל ושיהיה מוכן לכל קריאה ציונית. דבר שני - שלעולם לא יגלה את יום ההולדת שלו כדי שלא יפטרו אותו מהשירות הצבאי לרבדיו השונים".
כאחד שיוצר חיבורים, איך אתה רואה את השסע בעם?
"אני רואה שאנחנו חיים בעולמות מקבילים. יש הרבה מעבר לתקשורת.אני בונה בית כנסת במרום גולן, והייתי שם אתמול ומישהו אמר לי שהוא שונא דת. בתוך חמישים שניות היינו חברים טובים. ההסבר הוא שהשנאה נובעת משונות ומפחד, אבל ברגע שאתה נותן לאדם תחושה של נוחות וקבלה - הוא מתחבר אליך".